انتخاب محل زنبورستان
یکی از مهمترین نکات مدیریتی در پرورش زنبور عسل انتخاب صحیح محلاستقرار زنبورستان است. شرایط مطلوب برای محل استقرار یک زنبورستان و محل استقرارکندوها به قرار ذیل است: 2- پوشش گیاهی منطقه :
۱- شرایط آب و هوایی :
به طور کلیشرایطی چون گرما یا سرمای بیش از حد تحمل زنبورها ، بارندگی پیوسته و زیاد ، هوایابری در بیشتر اوقات سال یا فصل مورد نظر ، بادهای شدید ، هوای شرجی یا هوای غالبامه آلود ، افزایش یا کاهش ناگهانی درجه حرارت هوا و آلودگی غیر تحمل هوا ممکن استچنان منطقه ای را برای استقرار زنبورستان نا مطلوب کند.
به طور کلی گیاهانی چون توتون ، پنبه ،آفتاب گردان ، یونجه ، شبدر ،اسپرس ، بیدمشک ، گوَ ن ، آویشن ، خردل ، زعفران ، نخود ، لوبیا ، نعنا ، سیب ،گلابی ، مرکبات ، اقاقیا ، کاج ، گیاهان زینتی و طیف بسیار وسیعی از دیگر گیاهانزراعی ، باغی ، جنگلی و مرتعی منابع شهد وگرده برای زنبورعسل محسوب می شوند.
۳- اهمیت وجود منبع آب سالم در اطراف زنبورستان :
زنبور نیز مانند سایر جانداران بهآب به عنوان حیاتی ترین نیاز خود احتیج دارد.
۴- بهداشت منطقه زنبورستان و اهمیت آن :
زنبور عسل نیز مانندسایر حیوانات به برخی از بیماری ها حساس است و متاسفانه بیشتر بیماری ها باعثانهدام بخش مهم یا تمامی کلنی های زنبور دار می شودویا ضمنخسارت به زنبور دار معالجه می شوند . بنابراین اقتصادی ترین اقدام برای جلوگیری ازابتلای زنبورها به بیماری توجه زنبور دار به بهداشت منطقه است .
۵ - آلودگیهای صوتی و بوهای نامطلوب :
مکان استقرار زنبورستان باید دست کم۲کیلومتر از دامداری ها ، مرغ داری ها ، کارخانه های دباغی و دیگرمجتمع های تولیدی که بوی ناخوشایند در آن ها تولید می شود دور باشد . زیرا بوی بدزنبوران را فراری می دهد . زنبورستان ها هم چنین باید از نقاط پر سرو صدا مثل جاده های پر رفت وآمد ، کارخانه های پر سروصدا و غیره به اندازه کافی دور باشند تا سرو صدا موجب هراس زنبورها و فراری شدنآنها نشود .
۶- اهمیت دور بودن کافی زنبورستان ازنقاط مسکونی :
زنبورها با توجه به شعاع پرواز خود ممکن است تا ۱۲ کیلومتر ازمحل زنبورستان دور شوند . نزیک بودن زنبورستان به مناطقمسکونی ممکن است باعث مشکلاتی برای زنبور دار شود.
۷- اهمیت رعایت فاصله زنبورستان هااز هم :
حداقل فاصله لازم به رعایت زنبورستان ها از یکدیگر در هر منطقه ۶کیلومتر است . چنانچه این فاصله کمتر شود بخصوص اگر منطقه پوشش گیاهی چندان خوبینداشته باشد چند مشکل اساسی پیش خواهد آمد . ۱- تولید عسلکمتر در دو زنبورستان مجاور هم به علت کمبود منابع شهد وگرده ۲- به علت گرده افشانی بیش از حد مورد نیاز بیشتر گل ها بهمیوه یا بذر تبدیل شده و تمام میوه ها قادر به دریافت مواد غذایی کافی نمی شوند واز کیفیت محصول کاسته شده ۳- امکان رفتن اشتباهی زنبورهای یک زنبورستان بهزنبورستان های دیگر و شیوع بیماری و غارت وجود دارد.
۸- نیاز زنبورستان به حصار
۹- میزان نزدیکی زنبورستان به جاده
برای دسترسی به وسایل نقلیه برای حمل ونقل ،بارگیری و تخلیه کندوها
۱۰- بهترین مناطق استقرار یک زنبورستان :
بی تردید بهترین مکان استقرار یک زنبورستان در یک باغ یا مزرعهبزرگی است که محصول آن باید توسط زنبور عسل گرده افشانی شود. در این صورت علاوه برتولید عسل برای زنبوردار محصولات کشاورز یا باغ دار هم به قدر کافی گرده افشانی میشود.
۱۱- استقرار زنبورستان در کنار دریا یارودخانه :
چنانچه زنبورستان در ساحل دریا یا رودخانهمستقر شود زنبورها برای نوشیدنو جمع آوری آب بطرف آنها رفتهو معمولا جریان آب رودخانه یا امواج دریا بیشتر زنبورها را غرق می کند و به اینترتیب خسارت سنگینی به جمعیت کلنی ها وارد می شود.
۱۲-سطحزنبورستان و استقرار کندوها روی پایه یا سکو :
سطحزمین زنبورستان باید دست کم ۳۰ سانتی متر بالاتر از زمین های اطراف باشد.
۱۳-فاصله کندوها از هم در یک زنبورستان :
در یک زنبورستان رعایت فاصله ۵/۲ متر بین دو کندو ضروری است.
۱۴-مکان زنبورستان در رابطه باسمپاشی باغ ها و مزارع
۱۵- جهت استقرار کندوها درزنبورستان
چنانکه منطقه ای که زنبورستان در آن مستقراست بادخیز نباشد می توان کندوها را به گونه ای در زنبورستان مستقر کرد که سوراخپرواز آنها به سمت مشرق یا جنوب باشد در این صورت با طلوع خورشید نور به سمت جلویکندوها می تابد و زنبورها زودتر فعالیت روزانه را آغاز می کنند.در مناطق بادخیزسوراخپرواز باید در جهت مخالف وزش باد باشد تا بخصوص درزمستان باد سرد به داخل کندوها وزیده نشود و در سایر مواقع نیز موجب ناراحتیزنبورها نشود.
۱۶-محافظت کندوها از عوامل نامساعد جوی و محیطی
۱۷-مسافت مکان جدید زنبورستان تا مکان قبلی
شعاع پرواز مفید زنبور عسل به ۲ کیلومتر و شعاعپرواز دور آن به ۶ کیلومتر و گاهی به ۱۲ الی ۵/۱۳ کیلومتر میرسد. برای جلوگیری از مراجعت زنبورها به مکان زنبورستان قبلی مکان زنبورستانجدید تا قبلی باید بیش از ۶ کیلومتر فاصله داشته باشد.
۱۸-رابطه کندو و مساحت زنبورستان :
دیوارها نباید از ۲ متر مرتفع تر و فواصل بین کندوها به میزانحداقل ۵/۲ متر از هم باید رعایت شود.
۱۹- نحوهاستقرار کندوها در زنبورستان :
محل استقرار کندوها درزنبورستان باید به گونه ای طراحی شود که زنبورهای پرواز کننده از کندوهای مختلفمانعی در جلوی زنبورهای دیگر نباشد به همین جهت در استقرار کندوها طرح هایی چون زیگزاگ - مربع - گروهی - موازی و غیره ممکن است عملی گردد.
۲۰-زنبورستان در مناطق گرمسیری:
زنبور عسل در حرارت ۱۶ تا ۳۲ درجه سانتیگراد در حداکثر فعالیت است و ۳۴ تا ۳۹ درجه سانتی گراد و ۱۶ تا ۸ درجه سانتی گرادبه تدریج از فعالیت آنها کاسته می شود و در دمای کمتر از ۸ درجه سانتی گراد و بیشتراز ۳۹ درجه سانتی گراد از کندو خارج نمی شوند.
منبع: شرکت تعاونی متخصصین
خرید عسل طبیعی 09359614048
نظرات شما عزیزان: